Urdværge er Fjerkræracer som kun findes i dværg

Urdværge er en lidt sjov overskrift, men alligevel grav alvorlig. En urdværg er en dværghønse race som ikke findes som store høns, de allerfleste af vore dværghøns er ned krydset fra store.

Bantam

Denne race  fandt Englænderne efter sigende  på Java ved Sundasstrædet i det distrikt som kaldes Bantam. Den er en frimodig lille høne, kæk og har et meget livligt væsen. Den er god til at ruge og føre sine kyllinger, den findes i mange farver. 

                                    www.sebright-bantam.dk

Vildtfarvet Bantam foto Alvin Holzmann-Petersen

Bantam Kyllinger foto: Alvin Holzmann-Petersen

Kochin, dværg

Dværg kochin er en ur dværg, på trods af at der også findes en stor Kochin, men det er 2 vidt forskellige racer. Dværg kochin kom til Europa fra Kina i 1860, og blev første gang udstillet i 1863 i London under navnet Peking-Bantam, Kochin er en race som kan holdes i en lille villa have, og de er fortrolige , bliver let hånd tamme, gode til at gå frit i haven.
Kochin er en meget ivrig ruge høne og rigtig god som kyllingefører

1,0 Sort Hvidplettet Kochin dværg 93 P LU 2007

Blå Kochin dværg på besøg under fuglebrættet

Ukkelse Skæghøns

Belgien er oprindelsesland for denne lille kække race, fra egnen omkring byen Uccelse, racen er uden tvivl i slægtskab med en anden Belgisk race nemlig Antwerpner skæghøns, racen har en anden fjer struktur end Antverpneren.

Hvid Ukkelse skæghane

Fodbefjerede dværge(Sabelpoot)

Racen har sin oprindelse i Belgien og Holland. Før i tiden kaldes den Engelske havehøns, Mille Fleur og nu altså Fodbefjerede dværge, racen er en af de ældste blandt ur dværgene, racen findes i et utal af farver og findes også med skæg, en dygtig ruger og kylling fører.

1,4 Guld Sort Porcelænsfarvet Fodbefjeret dv Hanover 2010

Hollandske Dværge

Denne lille dværghøne stammer tilbage fra det 18. århundrede, og blev første gang omtalt i litteraturen i Holland i 1882, optages i standarden i 1906. Den findes i mange forskellige farver. Den Hollandske dværg er en Vital og livlig dværghøne, som kan blive meget fortrolig og egner sig fint til voliere hold. Hollænderen er en ur dværg 
                                                            

Rødsadlet Hollænder dv.

Chabo "Japanske Dværge"
En lille vidunderlig race som stammer fra Japan. Hvornår Japanerne har fremavlet disse vides ikke. Japanerne kan jo næsten alt med minni udgaver af træer, blomster mm. så hvorfor ikke også høns. De første Japanske Dværghøns kom til Europa(England) i 1860, og nogle år senere til Amerika og i 1870 erne fandt en betydelig import sted til Tyskland. Tyskerne har gjort et fantastisk stort og godt avlsarbejde med disse små høns med meget korte ben, de skal have nogle meget store hoveddele og en stejl hale. De befinder sig rigtig god som voliere dyr, men nyder også et frit udløb

                                               www.chabosogskaeghoens.dk

1,2 Sort Hvidplettet Chabo Hanover 2010

0,1 Krøllet Gul Sorthalet Chabo hanover 2010

Antwerpner Skæghøns
Antwerpeneren´s oprindelse ved man ikke ret meget om, men den har været kendt i provinsen Antwerpen i Belgien i flere hundrede år, deraf navnet. Det er en urdværg og en af de aller mindste dværgracer der findes. Det er en meget livlig race, og hanen tror virklig på sig selv, han er ikke bleg for at give modstand til betydeligt større modstandere. I Danmark har vi kendt racen siden 1945 og den findes i et utal af farver. 

                                    www.chaboogskaeghoens.dk
 

1,0 Guld SorVagtelfarvet 90 p. Lunden 2011

0,1 Guld Sort Vagtelfarvet 96 p. Lunden 2011